perjantai 24. elokuuta 2018

Käynti Mayan Monkeys Chocolate Factoryllä

Ennen koulujen alkua kävimme tutustumassa Mayan Monkeys nimisessä suklaatehtaassa. Tehdas sijaitsee Mijas Pueblon keskusaukion reunalla. Tehdas on toiminut vuodesta 2012 alkaen. He tekevät kaikki tuotteensa myös jäätelöt käsin. Tehdas työllistää noin kaksikymmentä henkilöä.

Tehdas järjestää vierailijoille suklaa-workshoppeja. Workshopeja on eri pituisia vaihdellen 15 minuutista puoleentoista tuntiin. Me osallistuimme tunnin mittaiseen workshoppiin.

Workshop alkoi museokierroksella, jossa kerrotiin, muun muassa kuka tai ketkä keksivät suklaan ja miten sitä on aikoinaan valmistettu.

Museo on ilmainen ja sinne saa mennä käymään, vaikka ei osallistuisi workshoppiin

Opimme, että suklaa on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa Maya-intiaani keksivät, miten tehdä kaakaopuun hedelmistä silloin vielä melko kitkerän makuista juomaa. Vasta myöhemmin juomaa alettiiin makeuttamaan sokerilla. Suklaan toi Eurooppaan tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus. Alkuun suklaan resepti oli tarkoin varjeltu salaisuus. Resepti kuitenkin levisi Eurooppaan Etelä-Amerikkalaisten prinsessojen mukana, jotka saapuivat laivalla Eurooppaan ja menivät täällä naimisiin.
Valkosuklaa valmistetaan kaakaopavun sisällä olevasta valkoisesta kaakaovoista. Maitosuklaaseen ja tummaan suklaaseen käytetään kaakaopapuja.


Kaakaopuun hedelmä ja kaakaopapuja

Aikoinaan pavut jauhettiin kivimyllyllä. Se oli hyvin manuaalinen toimenpide, sillä myllyä piti käsikäyttöisesti jauhaa yötä päivää kolme vuorokautta.

Kaakaon valmistukseen liittyy muitakin vaiheita, mutta jätetään Mayan Monkeysille mahdollisuus kertoa loput vaiheet teille😏.

Museotilassa on esillä Heidi-niminen painokone. Nykyään modernit kopiokoneet ovat vieneet Heidiltä suklaapakkausten valmistamiseen tarvittavat painotyöt. Heidi on kuitenkin edelleen tarpeellinen. Nimittäin kun suklaapakkauksen kuva teksteineen on printattu pahviin kopiokoneella, pahvi yhä edelleen leikataan Heidillä oikean muotoiseksi.
Mayan Chocolate Factorylle on hyvin tärkeää se, että he ostavat vain eettisesti tuotettua suklaata. Norsunluurannikon kaakaoplantaaseilla työskentelee yhä tänä päivänä yli kaksi miljoonaa lapsiorjaa. Sitä toimintaa he eivät halua tukea.
Museokierroksen jälkeen pääsimme valmistamaan konvehteja ja suklaalevyjä. Mikä parasta suklaat sai ottaa mukaansa. Valmistimme suklaata oli niin paljon (useamman kilon), että syötävää jäi moneksi viikoksi.
Heillä oli kolme suklaamassakonetta, joissa oli valmista massaa. Yhdessä oli valkosuklaata, toisessa maitosuklaata ja kolmannessa tummaa suklaata. Jokainen sai itse päättää, mitä niistä käyttää tai käyttääkö sekoitusta. Ennen ratkaisevan tärkeän päätöksen tekemistä saimme tottakai maistiaisia.

Massaa laitettiin koneesta suklaalevymuottiin, jonka jälkeen jokainen sai koristella ja maustaa oman suklaansa. Tässä kuvassa on minun lähes valmiit tuotokset. Lopuksi suklaat laitettiin vielä viideksi minuutiksi pakkaseen, jotta suklaa kovettui.
Teimme myös konvehteja. Toisiin konvehteihin tehtiin raitakuvioita ja toiset täytettiin moussella.
Workshop oli oikein mukava ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille, jotka rakastavat suklaata. Vaikka museoon saa poiketa ohikulkiessaan, niin workshopia varten aika täytyy varata etukäteen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti