sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Tutustuminen Aurinkorannikon suomalaiseen kouluun

Kävimme pari viikkoa sitten tutustumassa lasten tulevaan kouluun eli Aurinkorannikon suomalaiseen kouluun. Heillä on myös omat nettisivut http://www.suomalainenkoulu.net/etusivu/ ja facebook-sivut. Minulla ei luonnollisestikaan ollut erityistä kuvauslupaa, joten otin kuvat yleisistä paikoista siten, ettei koulun oppilaita ole tunnistettavissa.

Koulu on toiminut Fuengirolassa vuodesta 1991 ja sen suosio on huippuluokkaa. Oppilaita olisi tulossa paljon enemmän kuin mitä tilat sallivat. Tänä vuonna koulupaikat täyttyivät 8 minuutissa siitä, kun ilmoittautuminen alkoi. Meidän toisen lapsen hakemus oli valmiina vasta 9 minuuttia ilmoittautumisen alkamisesta. Sillä ajalla sai ensimmäisen varasijan. Muutaman viikon odottelun jälkeen tilanne kääntyi onneksemme vahvistettuun koulupaikkaan.

Koulun peruskoulun puolella on oppilaita 300 ja lukio-opiskelijoita on noin 70. Koulussa noudatetaan suomalaista opetussuunnitelmaa ja opetusta annetaan esikoulusta lukioon. Suomalaisesta opetussuunnitelmasta poiketen kaikilla koululaisilla on kaksi tuntia espanjan opetusta viikossa. Sen lisäksi, että se on hyödyllistä, niin myös Espanjan laki vaatii sitä.


Kuvassa meidän lapset koulun portilla
Kouluun pääsee tutustumaan kahdella tapaa joko jonkun toisen oppilaan mukana päivän ajaksi tai  koko perheen voimin siten, että koulun henkilökuntaan kuuluva henkilö kiertää perheen kanssa koululla ja esittelee koulua. Me päädyimme tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon.
Koulun henkilökunnasta suurehko osa on siellä töissä vuoden tai pari ja loput viihtyvät pidempään. Myös opettajista on runsauden pulaa eli hakijoita on avoinna oleviin paikkoihin nähden huima määrä. Kaikki opettajat, jotka sattumalta kohtasimme, olivat oikein mukavia ja toivottivat lapset tervetulleiksi. 

Myöskin oppilaista osa opiskelee koulussa monta vuotta ja osa lyhyemmän aikaa. Kouluun on kuulemma helppo tulla uutena opiskelijana, koska samassa tilanteessa olevia lapsia on paljon. Meille kerrotiin, että lapset ovat myös kokeneet hienona sen, että koulussa vietetyn ajan jälkeen heillä on Suomessa kavereita "Helsingistä Utsjoelle saakka".

Ryhmäkuva viime lukuvuoden opettajista

Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö on myöntänyt Aurinkorannikon suomalaiselle koululle kestävän kehityksen sertifikaatin seuraavin saatesanoin:


“Aurinkorannikon suomalainen koulu ansaitsee kiitosta erityisesti vahvasti kulttuurisen kestävän kehityksen näkökulmaan nojaavasta toiminnastaan. Aurinkorannikon koulussa myös viihdytään, oppilaat tuntevat toisensa ja ovat ystäviä keskenään. Elämänhallintataidot, sopeutumiskyvyt ja itsetunnon vahvistaminen ovat koulun arjessa sosiaalisen kestävyyden peruspilareita. Oppilaat ovat mukana toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa aktiivisina toimijoina. Opettajien osaaminen on korkeatasoista ja he ovat motivoituneita. Koulun johto resursoi kestävän kehityksen toimintaa. Vanhemmat tukevat monin tavoin koulun kasvatustyötä.” http://www.suomalainenkoulu.net/koulu/kestaevae-kehitys/


Koulu on kestävän kehityksen sertifioitu oppilaitos


Koulussa on oma kokki, joka tekee kaikki ruuat alusta alkaen itse. Hän jopa paistaa koulun kaikille oppilaille torstaisin keittopäivän vakiojälkiruoan eli letut. Tällöin hänen työpäivänsä alkaa aamuyöllä, jotta hän ehtii hoitamaan paistourakan. Kuuleman mukaan koulussa nautitaan päivittäin erittäin hyvää ruokaa.

Koulussa oman ravintolan nimi on "Aurinkola"

Ainoa asia, joka todella yllätti minut on koulun piha-alueiden pieni koko. Lapsemme ovat käyneet Espoon Mankkaalla koulua, jonka piha-alue on "monisataa" kertainen verrattuna tulevan koulun pihaan.

Aurinkorannikon suomalainen koulu on saanut nimettömältä lahjoittajalta rahat uutta tonttia ja koulurakennusta varten. Toivottavasti tulevalla tontilla olisi vähän enemmän tilaa lasten ulkoilulle. Tosin alueen rannikkoseutu on jo nyt melkolailla tiiviisti rakennettua, joten jossakin määrin käytännön realiteetit voivat tulla vastaan.

Koulun ravintolan, Aurinkolan, terassi näkyy taustalla

Ennen uuden koulun valmistumista koulu saa lisärakennuksen, joka valmistuu jo tulevaksi syksyksi. Lisärakennus on alueen rakennuskannasta hyvin poikkeava, koska se on hirsirakenteinen. Uuteen lisärakennukseen tulee neljä uutta luokkahuonetta.

Koulun elokuussa käyttöön tuleva lisärakennus on parhaillaan rakenteilla

Meille jäi oikein mukava kuva koulusta. Perheemme lapset ja vanhemmat odottavat luottavaisin mielin koulun alkua elokuussa.


Koulurakennus on alunperin rakennettu asuinkäyttöönEi kommentteja:

Lähetä kommentti