perjantai 13. huhtikuuta 2018

Espanjalaisia käytäntöjä


Kokosin tähän muutamia pieniä suomalaisesta arkielämästä poikkeavia käytäntöjä, joihin olemme tässä mennessä törmänneet.

Talojen avaimet

Lämpimien säiden vuoksi espanjalaisissa taloissa on ulko-oven lisäksi monia ovia terasseille. Suomessa olemme tottuneet siihen, että yhdellä avaimella saa avattua talon kaikki ovet ja monesti samalla avaimella pääsee myös varastoon. Espanjassa jokaiseen ulko-oveen saattaa olla erilainen avain. Tähän on hyvin yksinkertainen selitys. Lukot ovat nimittäin halvempia, kun niitä ei ole sarjoitettu, vaan jokaisen oven lukkoon on omanlaisensa avain. Meidän talossa on kahdeksan eri ovea, joten meillä on vastaavasti kahdeksan erilaista avainta + autotallin oveen on kaukosäädin. Tätä voisi sanoa lähes näppäräksi ratkaisuksi. Avainnippu on ainakin kaunis, kun kaikki avaimet ovat erivärisiä ja/tai eri tavalla kuvioituja.

Jotta elämä ei olisi liian helppoa, mistään ovesta ei myöskään pääse ulos ilman avainta. Epäkäytännöllisyyden lisäksi tämä on myös melkoinen turvallisuusriski. Esimerkiksi tulipalon sattuessa ei ovesta pääse ulos ilman avainta. Näin ollen lukot on vaihdettava jo mielenrauhan vuoksi. Täytyy kuitenkin muistoksi säästää tuo kaunis avainnippu.

Asunnon ulko-ovien avaimet

Postilaatikko

Suomessakin kirjepostin määrää saisi varmasti vielä entisestäänkin vähennettyä sillä, että ottaisimme käyttöön samanlaiset postilaatikot kuin Espanjassa on. Sanoisin arviolta, että meidän kuvassa oleva postilaatikko on syvyydeltään reilu 5 cm, korkeudeltaan 30 cm ja leveydeltään 20 cm. Suomalaisiin postilaatikoihin verrattuna se vaikuttaa tulitikkuaskilta.

Musta postilaatikko kuvan oikeassa reunassa

Huonekalujen ostaminen

Tilasimme talvilomareissullamme asuntoomme tärkeimpiä huonekaluja, jotta ne olisi heti käytettävissä, kun menemme sinne remontin jälkeen käymään. Vietimme liikkeessä (https://www.mueblesbenitez.com) kahtena päivänä 2-3 h. Näin siitäkin huolimatta, että olimme jo tammikuussa käyneet etukäteen tutustumassa samaisen liikkeen huonekaluvalikoimaan. Huonekalujen valinnan jälkeen myyjä otti esiin tyhjän A4 arkin, viivottimen, lyijykynän ja kumin ja piirsi käsin moduulisohvan mittoineen ja lasten huoneen sängyt & pöydät sekä merkitsi piirroksiin värikoodit. Piirrokset piti hyväksyä allekirjoittamalla. Kerroin myyjälle, että Suomessa kukaan ei huonekalukaupassa piirrä käsin mitään (ainakaan minun siellä käydessä). Espanjalainen myyjä oli yllättynyt ja kertoi sen olevan hyvin tyypillistä Espanjassa.


Sohvan tilausvahvistus
Ostimme kahteen lastenhuoneeseen samanlaiset huonekalut. Luonnollisesti molemmista tehtiin omat piirrokset ja molemmat piti allekirjoittaa. Kaikkinensa saimme oikein hyvää palvelua. Asiakkaan näkökulmasta visiittiä olisi vain hieman voinut tiivistää.

Lastenhuoneen huonekalujen tilausvahvistus
Kävimme myös Fuengirolan BoConseptin myymälässä valitsemassa ruokapöydän ja tuolit. Varmastikin ketjun tanskalaisomistus selittää sen, että sieltä sai tietokoneella tehdyn havainnekuvan.

Kylän säännöt

Saimme sähköpostitse tiedoksemme Cerros del Aguila -kylän kolmen sivun mittaiset säännöt. Mukana tuli palautettava lomake, jossa piti allekirjoituksin vahvistaa, että olemme saaneet ja lukeneet säännöt.

Alla muutamia poimintoja säännöistä. Jotain hyötyäkin siitä oli - säännöistä selvisi, miksi punaista tiiltä ja laattaa on lähes kaikkialla.
Property owners are responsible for maintaining their pavement at the front of their property and to remove debris, weeds and overhanging trees. We also ask that the pavement is tiled with the red terracotta tiles type Mazaries.
We ask you to respect your neighbour’s view when hanging out clothes to dry; they don’t necessarily want to see at close hand the contents of your wardrobe.  
Camping on plots and roads within the urbanisation is not permitted. 
Radio, television, music players and mechanical appliances must be regulated to prevent disturbance to neighbours at all times. 
It is strictly forbidden to abandon vehicles within the urbanisation.  Failure to comply will result in vehicles being reported to the police and removed.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti