perjantai 6. huhtikuuta 2018

Espanjalaiset rakennustekniset erikoisuudet

Remontin purkutyöt ovat edistyneet hyvin. Pintojen alta on löytynyt suomalaisesta näkökulmasta mielenkiintoisia ratkaisuja. Tässä on muutamia niistä kuvattuna.

Salahuone

Etenkin poikamme innostui kovasti kuullessaan, että vierasmajan takaa löytyi vajaan kymmenen neliön kokoinen 1,8 m korkea "salahuone". Tämä löytö selittyy hyvin arkipäiväisellä asialla. Espanjassa on taloihin pitänyt aikoinaan rakentaa vesivarasto. Nykyaikana sille ei enää ole käyttöä, mutta valmis tila helpottaa paljon suunnitelmissa olevan vierasmajan laajennusta. Toki korkeutta täytyy vähän lisätä, mutta kaivuutöiltä ja maan poiskuljetukselta vältytään.


"Salahuone"

Kylpyhuoneiden laatoitukset

Hieman lisää lisätilaa ilmaantui, kun kylpyhuoneen seinästä löytyi jopa kolme kerrosta laattoja, jotka purettiin pois. Ensimmäinen laattakerros on vedetty betonilla suoraan ulkoseinän harkkoon kiinni ilman minkäänlaisia eristeitä tai välikerroksia. Hometta kiveen ei ole onneksi muodostunut, mutta kuivattaminen tai kosteiden kohtien poisto on tarpeen ennen uusien laattojen asentamista.

Kylpyhuoneen laattakerrokset

Viemäröinti

Talon viemäriputket osoittautuivat olevan betonista valmistettuja. Nekin ovat periaatteessa "ikuisia" ainakin siihen saakka kunnes ne alkavat vuotamaan. Tämä haaste on tarkoitus taklata siten, että tällä erää talon alla olevaan putkistoon työnnetään remontin yhteydessä muoviputket, jotta uusia kaakelilattioita ei tarvitse hetken päästä kaivaa auki putkiremontin vuoksi.

Betoniset viemäriputket

Lattialämmitys

Samalla tavalla kuin seinäkaakelit niin myös lattialaatat on kiinnitetty pienellä betonimäärällä, mutta suoraan hiekkaan eli maaperään. Kuten aiemmin mainitsin niin lattialaattojen alta tosiaan löytyi lattialämmitysputket. Espanjalaisella rakennustyylillä lämmitysputket on laitettu suoraan hiekkaan, eikä alla ole eristeitä. Näin ollen lattian lämmittämisen sijaan lämmitetään lähinnä maaperää.

Kylpyhuoneista puuttuu sen sijaan lattialämmitys kokonaan. Remontin yhteydessä se on tarkoitus lisätä. Espanjasta ei kuulemma saa hyviä lattialämmitystarvikkeita, joten urakoitsija kuljetti kekseliäästi tarvikkeet Suomesta Espanjaan matkalaukussaan.

Lattian "eristys"


Yhteenvetona voinee todeta, että kannattaa tarkkaan katsoa keneltä Espanjassa tilaa remontin. Toivottavasti talon edellinen omistaja on saanut edes halvalla viitisen vuotta sitten tehdyn remontin. Edelleen odottelemme suurella mielenkiinnolla, mitä muuta vielä löytyäkään, kun homma etenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti